Wanneer de temperatuur weer iets begint op te lopen komt de tuin in februari weer een klein beetje tot leven. De eerste bloembolletjes komen boven en de knoppen van de kerstroos zijn weer te zien. Ook kan je merken dat de dagen alweer wat langer worden.

Wanneer het niet meer vriest, dan kunt u nu weer beginnen met de eerste snoeiwerkzaamheden.

 

Hier meer tuintips voor de maand februari.

 

De Border

Wanneer de temperatuur weer wat omhoog gaat kunt u weer beginnen met het netjes maken van de borders. U kunt beginnen met het verwijderen van dorre stelen van de vaste planten. Ook kunt u, wanneer het niet meer vriest, beginnen met mesten. Gebruik hiervoor organische mest want voor kunstmest is de grondtemperatuur nog niet hoog genoeg. Als u voor het mesten de bovenlaag van de grond wat open haalt wordt het mest beter opgenomen en wordt de grond belucht.

De rozen kunnen ook in de maanden februari en maart worden gesnoeid. Dit moet wel op een goede manier gebeuren zodat de roos in de zomer weer volop staat te bloeien. Vind u het teveel risico om het zelf te doen? Wij helpen u graag! Wanneer de rozen zijn gesnoeid kan er ook rozenmest worden gebruikt, mits de temperatuur niet meer rond het vriespunt zit. Haal nu ook het overgebleven blad tussen de beplanting.

Wanneer de grond niet bevroren is, is het nu ook een geschikte tijd om nieuwe planten aan te planten. Graag een iets groter plantgat en vul het gat aan met bodemverbeteraar of ander organisch materiaal zodat de planten goed aanslaan.

 

Het gazon

In deze maand hoeft er nog niet veel te gebeuren aan het gazon. Wanneer u de kalk bent vergeten kunt u dat nou nog strooien. Wanneer de temperatuur iets begint op te lopen kunt u alvast bemesten met een organische mest zoals koemest. Voor kunstmest is het nu nog te vroeg. Wanneer het nog wel vriest probeer dan zo weinig mogelijk op het gazon te lopen zodat er geen schade ontstaat.

 

Bomen

Als de grond niet bevroren is, kunt u gerust bomen, heesters en hagen planten. Graag wel een groter plantgat en vul de rest aan met bodemverbeteraar of een ander organische middel zodat de bomen en heesters beter kunnen wortelen en dus beter aanslaan. Geef wel meteen goed water na het planten zodat ze genoeg vocht krijgen. Wanneer het weer gaat vriezen moet dat natuurlijk niet.

Snoei sterk groeiende hagen, zoals haagbeuk, sneeuwbes, liguster, om zo een dichtere haag te krijgen. Wanneer de haag al op de gewenste hoogte is kunt u het bijhouden door de uitstekende takken te verwijderen. De hagen van de taxus, buxus en hulst kunnen worden bemest.

Heeft u de fruitbomen nog niet gesnoeid? Nu is het de tijd om fruitbomen met pitvruchten en de bessenstruiken te snoeien.

 

De vijver

Wanneer het niet vriest hoeft u aan de vijver nog niet veel te doen. Omdat de temperatuur van het vijverwater nog te laag is, staat het leven in de vijver stil. Als er nog strenge vorst komt is het alleen noodzakelijk dat er een ijsvrijhouder wordt geplaatst als deze nog niet aanwezig is.


« vorige